INNER FEIL: Henrik Grini (fra venstre), Elias Bragstad Hagen og Ole Johan Aspestrand Bjerke har funnet første feil allerede før Soundsensing-boksen er ute i vanlig drift.

BYGGDRIFT

Lytteboksen hørte feilen på ventilasjonsanlegget

BLINDERN: De hører at noe kommer til å ryke, før det skjer. Nå har Soundsensing funnet sin første feil.

Published

Kunden merket det ikke før leietagerne sa fra at det luktet svidd. Da Soundsensing gikk inn og hørte på lydopptakene fra teknisk rom, viste det seg at feilen kunne høres lenge før det var mulig å oppdage den på annet vis.

Endrer lyd

– Maskinene endrer lyd før de klapper sammen, sier Henrik Grini.

I november fortalte han om løsningen på nemitek.no. Den gangen trengte han hjelp fra bransjen med å få lov til å prøve systemet og samle inn data.

Reportasjen førte til at store eiendomsselskap tok kontakt.

Nå har Soundsensing samlet inn mengder av data og fått det første praktiske eksempelet på at systemet virker.

Flere døgn

– Vi har tatt det fra idé og konsept til faktisk å få det til. Et av stedene vi hadde datainnsamling, var det et ventilasjonsanlegg som klappet sammen. Dataene våre viste at det var trøbbel flere døgn før det faktisk skjedde, forteller han.

– Det var en innsugpumpe som gikk. Kulelageret skar seg, men reima fortsatte å gå, forklarer daglig leder Ole Johan Aspestrand Bjerke.

I dette tilfellet hadde drifterne vært inne på teknisk rom og sjekket mandag. Tirsdag kom det en rar lydsignatur, dagen etter var den enda rarere, og torsdag ringte en bekymret leietager og fortalte at det luktet røyk.

Ble hastesak

– Da blir det en hastesak, en «alle mann til pumpene», der de måtte løpe rundt i bygget og finne feil, sier Grini.

Hadde Soundsensing-boksen vært i vanlig drift da feilen oppsto, så ville feilen ha blitt oppdaget og rettet opp før noe røk, helt uten stress.

– Kanskje kunne de bare smurt lageret eller byttet det i stedet for å bytte viften. Uansett ville det gitt en bedre kundeopplevelse enn når kunden reagerer på at det lukter svidd, slår Bjerke fast.

Inn i eget system

Nå arbeider Soundsensing med å se på dataene som er kommet inn fra en rekke bygg. Så skal de finjustere og designe.

– Vi har fått veldig tydelig tilbakemelding på at kundene helst vil ha dette integrert i sitt eget driftssystem, forteller Grini.

Det skal ikke være noe problem; ei heller å justere slik at det er brukerne som bestemmer hvor fort de skal få varsling. Det viktige er å varsle om alle feilene før de oppstår og samtidig å unngå for mange falske alarmer.

Samme produkt

– I eiendomsbransjen kriger alle om å levere de samme produktene, ifølge Bjerke. Han konstaterer at det ikke er så dyrt å sørge for tilfredse kunder – det som er virkelig dyrt, er at de sier opp leieavtalen sin.

Henrik Grini mener at det blir en stor endring for drifterne og eiendomsforvalterne å basere seg på at de får varsling om feil før feilen skjer.

– Dette er langt unna det alle andre driver med. Et SD-anlegg gir beskjed om det som er galt hvis det merker en feil, men da er du allerede på bakbeina, ettersom feilen allerede har skjedd. Vi ser for oss at dette kommer til å endre hele måten norsk eiendomsbransje forvalter byggene sine på. I dag løper de ofte rundt og reparerer ting som har gått i stykker, fremfor å forhindre at de går i stykker. Teknologien vår hjelper eiendombransjen til å bli mer datadrevet og proaktiv i drifts- og forvaltningsarbeidet sitt, sier han.

Kunder i kø

De store kundene står i kø for å få inn lyttepostene fra Soundsensing. Thon Eiendom, Aspelin Ramm, Eiendomsspar, Aka og Malling er blant dem som er med på datainnsamlingen. Statsbygg i Norge og Akademiska Hus i Sverige står på venteliste når utprøvingen er ferdig.

– Med slike kunder har vi følelsen av at vi er på sporet av noe veldig fornuftig, sier Grini.

Soundsensing skal gå fra pilot til ferdig produkt i høst. Da håper de at de er interessante både i Norge og internasjonalt.

Foredrag på Driftskonferansen

Soundsensings Henrik Grini er blant foredragsholderne under Driftskonferansen 2022. Der skal han snakke om den nye teknologien som stadig flere får øynene opp for.

Powered by Labrador CMS