DRIFTSKONFERANSEN 11. - 13. SEPTEMBER

Slik halverte de energiforbruket

Veifo har i samarbeid med Å Insite fått høyoppløselige data fra energiforbruket i Galleri Oslo. Med de dataene har de optimalisert forbruket i hele bygget, og det merkes på bunnlinjen.

Published Last updated
André Nilsen Ibenholt, teknisk sjef i Veifo, og Pål Skretteberg i Å Insite ser på instalasjonene av energimålere.

– Hvor mye har du egentlig klart å spare i effektivisering siden dere fikk dataene inn fra oss? Spør Pål Skretteberg, han er teknisk prosjektleder i Å Insite.

– Da vi startet med energiovervåkning lå vi på syv gigawatt i året. Nå er vi på tre og en halv, svarer André Nilsen Ibenholt, teknisk sjef i Veifo.

Leverer høyoppløselige data

På Driftskonferansen vil det være et titalls leverandører som stiller ut i fagmessen. Der finner man selskaper innen alle fagfelt som er relevante for byggdrift. VVS, energi og miljø, teknikk og driftsselskaper.

Èn av dem er Å Insite, som hjelper sine kunder med å levere høyoppløselige energidata. På Galleri Oslo har de levert det til drifteren av bygget, Veifo.

– Vi har levert elektriske undermålinger på alle hovedtavler. Data som vi henter ut, verifiserer hos oss og leverer på API, forteller Skretteberg.

André Nilsen Ibenholt, teknisk sjef i Veifo, og Pål Skretteberg i Å Insite.

– Vi har egentlig oversikt over alle kurser, så egentlig har vi nå kanskje den største digitale tvillingen til et elektrisk anlegg enn noe annet sted i Norge, tror jeg, sier Ibenholt. 

Målerne som Å Insite bruker blir installert, og sender data via 4G. Dataene leveres slik at man kan se energiforbruket ned på sekundet.

– Det er superviktig med data i høy oppløsning. Da får man en mye bedre innsikt i forbruket i bygget i forhold til data med mindre oppløsning. Fordi da ser man ikke de høye toppene så godt som med sekundsoppløsning, for eksempel, forteller Skretteberg. 

Ved hjelp av dataene kan Veifo styre og optimalisere bygget der de ser det er mulig. Det kan være drift av rulletrapper, heiser, lys, ventilasjon og lignende. 

Setter fokus på data

Tidligere har hovedsamarbeidspartneren til årets Driftskonferanse, Statsbygg, gått ut og sagt at skal bli datadrevet. Det er blitt lagt en OT-strategi og Statsbygg ønsker at bransjeaktørene skal komme med sine innspill og bidra til at Statsbygg kan nå de målene de ønsker å oppnå.

– Det er et kjempepotensiale i forhold til effektivisering og uthenting av data fra bygg. Det vet vi, og det har vi jobbet lenge med. Det at Statsbygg nå går ut med dette tar vi som et veldig positivt tegn for hele bransjen, avslutter Skretteberg.

Det blir definitivt mange diskusjoner og gode faglige samtaler når alle partene møtes på Driftskonferansen 11. - 13. september. Det er over 200 påmeldt allerede, og det er begrensede antall plasser. 

Meld deg på Driftskonferansen i dag! 

Powered by Labrador CMS