DRIFTSKONFERANSEN 13. - 15. SEPTEMBER

Hvordan påvirker materialvalg innemiljøet?

Anita Spjøtvold jobber som miljørådgiver innen rehabilitering og nybygg i Miljømerking Norge. På Driftskonferansen vil hun snakke om viktigheten av materialer og emisjoner i bygg.

Published
Anita er ofte ute på byggeplass for å følge opp prosjekter som ønsker å bli Svanemerket.

NemiTek møter Anita på en byggeplass på Vollebekk i Oslo. Området har vært i utvikling over tid, og det er bygget mange nye boliger. En av utbyggerne er JM, som for øyeblikket ferdigstiller et boligkompleks rett ved T-banen på Vollebekk.

– JM bestemte seg allerede i 2018 for å satse på miljø, og at alle deres bygg fremover skulle sertifiseres med et av verdens strengeste og mest ambisiøse miljømerke; Svanemerket! Sier Anita, 

Viktigheten av emisjoner

Som miljørådgiver i Miljømerking Norge jobber Anita med å følge opp prosjekter som ønsker å oppnå Svanemerket.

– Dette innebærer å ha tett dialog med prosjektet fra oppstart til overlevering, veiledning av kravene våre, kontroll av dokumentasjon, og besøk på byggeplass. I tillegg arbeider jeg med svanemerket rehabilitering.

Emisjoner påvirker inneklimaet i bygget, og Svanemerket er et stempel som sørger for at materialene skaper en bedre opplevelse for de som skal bygge og bruke bygget.

– Emisjoner fra materialer og kjemikalier avhenger i stor grad av inngående stoff, hvordan det blir produsert, og sluttproduktets sammensetning, dette skal jeg snakke mer om i foredraget mitt på Driftskonferansen! 

Ønsker oppdatert kunnskap på Driftskonferansen

Hvorfor er du så lidenskapelig opptatt av Svanemerket?

– Svanemerket klarer på en enkel måte å formidle hva som er de beste miljøvalgene! Det er en troverdig tredjepartssertifisering, og i kravene våre tar vi hensyn til hele livsløpet til et produkt eller en tjeneste.

Hva håper du folk lærer av foredraget ditt?

– Jeg håper at folk sitter igjen med en større forståelse for emisjoner fra ulike materialer, og hvordan vi i Svanemerket stiller krav for å minimere disse.

Hva håper du å lære av andre på Driftskonferansen?

– Jeg håper at jeg lærer noe jeg aldri har tenkt over tidligere. Det er så utrolig kult å få innblikk i en problemstilling som er helt ny for meg! Med oppdatert kunnskap kan jeg bidra til at Svanemerket fortsetter å stille krav som faktisk utgjør en miljøforskjell, avslutter Anita.

Driftskonferansen 2023 arrangeres på Kielbåten 13. - 15. september, og programmet i sin helhet kan du se her.

Meld deg på Driftskonferansen 2023 i dag!

Powered by Labrador CMS